Friday, January 6, 2012

kau gila??

Assalamualaikum.. =)
welcome to blog bersawang..!
blog yang jarang berupdate dan seringkali habuknya tebal seinci..
(dah2x.. tak yah nak lap pakai jari skrin lappy korang.. memang berhabuk pun...)
=____=


gembiranya aku bila korang sudi sertai contest aku.. =)




nikmatnya tidur petang tadi...
Allah beri nikmat berehat petangnya dan malam aku busy mengupdate blog..
mungkin ada hikmah dan natijahnya aku berblogging??
siapa tahu kan??
Allah sahaja  yang tahu jalan hidup setiap hambaNya...
kita??? 
jalan dah ada Allah sediakan.. tinggal kita sahaja tuk memilihnya...
jalan lurus? insyaAllah syurga menanti?
jalan bengkok?? neraka melambai-lambai bahangnya..
biasalah, kalau jalan raya pun, mesti  ada yang lurus, U turn, traffic light, lopak air, bangla tiba2 datang ntah mana2, mangkuk ayun bawak kereta x bagi signal, road block polis yang main letak je dan juga bermacam2 lagi halangan bila berada dijalan raya.
jadi, bila dikiaskan dengan diri kita, sebagai seorang pemandu...
kitalah yang mebawa diri kita diatas jalan dunia dengan berpandukan iman dan taqwa, menuju kearah kebaikan.. sekiranya nafsu dan amarah yang kita jadikan panduan, maka, kecundanglah diri kita..
so, hati2 lah bawak kereta...


menginsafkan bila ke hopsital menziarahi insan yang ditimpa musibah..
begitu menghargai akan masa sihat kita sekirnya kita pandai menggunakan nikmat yang ada...
petang tadi, baru je tengok my cousin, along..
isnin ni, insyaAllah operation.. moga dipermudahkan.. amin..




***nak makan ke... nak ziarah??


kemudian, meluncur laju pulang kerumah, sedikit terlewat pulangnya aku kerana balik menumpang naza cik eton...
dua kali Allah menyelamatkan kami dari ditimpa musibah..
satu,hampir berlanggar dengan my vi dek kerana mangkuk tingkat berayunnya pemandu tersebut memotong jalan kami..
dua, betapa selambanya bangla2 yang x mandi ni berjalan kaki dengan suka ati mak sedara dia atas jalan tu, sehingga hampir2 cik eton melanggar diorang...
ah.. lupakan.. 
Alhamdulillah semuanya selamat atas izinNya...


tanpa aku lengahkan masa, terus bersiap pergi ke tempat mengaji...
malam ni dikelas mengaji, sessi pembelajran Al Quran tahun ni perlu aku mulakan dengan baik...
makanya malam itu, 6 januari 2012...
aku memulakan kelas bersama anak didik aku dengan bacaan yaasin..
moga tahun budak2 yang mengaji ni cepat kenal huruf, lancar membaca Quran..
akhir bacaan, air yang dibacakan yaasin dtutup penutupnya dan kami dibekalkan pulut kuning dan juga air bacaan yaasin..
alhamdulillah, penuh rumah tu dengan 30 orang yang membaca yaasin..
rata2 anak kecil yang chummmeeeellll....
dan terkilannya aku seraya mengutuk diri kerana terlupa nak mengambil gambar kenangn tersebut.. yang ada.. cuma.. ini....



pulut kuning sudah sampai....!!! 


aku kuat makan....hahaha 
ada korang kesah???




yup, we know it.. kami sememangnya comel... kan?


tu sahaja tuk pagi ni.. kalau ada salah silap, minta maaf lah ye...
yang baik tu datang dari Allah, dan lemah jua atas izinNya ianya berlaku..


p/s: kena hati2 bagi komen, x pasal2 aku disalah anggap... nanti dikatanya aku gila..=__=


pp/s: love the way you smile budak senyum.. ^___^


jika sudi, klik lah sini... 

3 comments:

Hakimy Zamri said...

HAHA ! nice :) hat pasai P/S pertama tu cannot go xD hakhakhak...btw, nice picture, comey :D haha. keep it up BEBEH !

ridzuan sujari said...

hahahaha.. tengkiu2x..
hat p/s tu...haha.. no komen...
tajuk pun xde kene mengena ngn entri..
gila betul.. haha

❖ Cik Ana ❖ said...

tak lah berhabuk blog nie , mengarut . ouh blog lame kena remove :'( huhu sedihh . Jom singgah blog baru kite sebijik yg dulu kot ;p