Monday, October 31, 2011

majlis perpisahan dan ramah mesra...

Assalamulaikum...
apa khabar semua... sihat????
huhu.. malam ni x berapa sihat lah..
tiba2 kat umah tadi peening kepala sangat..
hehehe.. welcome to blog bersawang... =)
pening2 pun aku update blog agi..
rajin pulak lah ye.. hahaha


harini cerita bab majlis perpisahan
tarikhnya : 29 oct 2011 
jam : 100 petang 
antara warga sar al qalam dengan 
bekas guru besar, ustaz haji mohd yusof, ustaz shahizad dan ustazah maimunah...
majlis serba ringkas diadakan pada harini di hotel seri malaysia
sepang, bagan lalang..


alhamdulillah majlis berjalan dengan lancarnya..
aku sebagai pengerusi majlis, hurm.. boleh ar kot...
aku pun x berapa puas ati ngn performance aku...
makan pulak??? hurm.... bukan salah kami pihak guru yang memilih tempat tersebut.. tapi.. salah tukang masak yang masak x ikhlas...
haha... aku masak agi sedap...
(ok.. sound like x bersyukur...)
nauzubillah.. 
aku mane lah tau dia ikhlas ke tidak.. huhu..
bersyukurlah dengan apa yang ada...
btw, tukang masak tu kene proper cooked the food...
baru lah orang puji.. hurm...

bnyak berceloteh pulak..
haha.. papehal pun.. moga majlis ramah mesra ni mengeratkan sillaturrahim 
antara guru sar al qalam dan pihak pengurusan sekolah.. amin..
ok.. citer bnyak pun rasa cam malas cz tgh pening kepala... haha
tngok lah gmbar ye...



pengerusi majlis.. hehehe




antara puan2 sri yang menghadiri majlis.. =p




lagi guru2 yang menghadiri majlis ramah mesra dan perpisahan...



versi hitam putih...


guru besar, sar al qalam sedang berucap...
=)




ustazah nurul nasuha dan ustazah faezah... ^___^




antara tetamu yang menghadirkan diri


penasihat sar al qalam
tuan hj hashim b munajat


rizqin... cchuuummeeelll... 
alahai, x sempat lap mulut, pamannya (pak cik) 
dah snap gmbar dia.. cian dia.. hehe =P
bersama ijad.... antara guru yang dirai... =)


warga sar al qalam yang sempat bergambar..








alhamdulillah... majlis berakhir dengan jayanya..
moga ukhwah yang terbina sentiasa berkekalan.. amin...

ok.. selepas majlis... sebahagian dari kami terus ke tepi pantai bagan lalang untuk memilih port untuk pogram kami pada esoknya iaitu :sehari dibuai bayu"
pogram khas buat pelajar tahun 6..
moga pogram esoknya memberikan kenangan manis buat diri aku dan murid2 aku..
yang penting.. ukhwah yng terbina, biarlah selamanya..


p/s : lunch ni pegi dengan adik aku. hahaha
pp/s : tuk pogram esoknya, budak senyum nak gi.. tapi.. hurm...







Friday, October 28, 2011

esoknya...!!!

Assalamualaikum...
walcome to blog berswang... =)


esok ade function kat hotel seri malaysia...
ade majlis perpisahan untuk mantan guru besar sar al qalam 
dan juga untuk dua orang guru, yang sorang bernama ustz shahizad dan sorang lagi bernama ustzah maimunah...


dan juga.... aku memegang amanah sebagai pengerusi majlis..
memang sejak zaman sekolah kat samt kkb, nama aku je lah naik jadi pengerusi majlis.. mungkin aku ade aura tersendiri??? hehehee 
perasan je lebih....
hahaha...


nak citer plak, bila setiap kali aku jadi MC... aku sentiasa selawat dulu sebelum menyampaikan ucapan dihadpan..
biarpun majlis sesimple mane pun..
seringkas mana pun majlis tu..
kene selawat dan mohon pada Allah dalam masa yng sama..
apa yang aku sampaikan tu boleh lekat kat hati yang mendengar...
ok.. sape2 yang jadi MC kadang2 mesti panas ati kan???
bila, sepatutnya penddengar memberi perhatian pada kita, tapi dalam masa yang sama, pooott peeett pooottt peeett... mulut yng mendengar ni biiiissssinnng je dalm majlis...


papehal pun.. seorang pengerusi majis perlu bijak kawal keadaan supaya 
majlis berjalan lancar...
pucuk pangkal sesebuah majlis tu semuanya terletak pada, pengerusi majlis apabila majlis berlangsung...
haha.. bakal2 pengerusi majlis sekalian...
bersabarlah dalam ape2 jua keadaan majlis.. xkiralah kelewatan, kebisingan, kesalah aturan (ade ke?)
dan, penegrusi majlis kene datang awal, 
kene berpakaian kemas..
perlu tarik nafas, pandang semua orang then baru mulakan ucapan... 
jadi, berhikmahlah bila menjadi pengerusi majlis ye.. 
hehehe.
x sabar tuk besok rasanya...





semuanya..

assalamulaikum...

jika semuanya bagimu indah...
Dia lebih indah dari apa yang kamu lihat didunia...
jika semuanya kamu lihat kaya...
Dia lebih kaya dari apa yang sikaya dapat..
jika kau lihat akan semuanya keinginan yang lain...
Dia lebih ingin akan keinginan hamba2Nya yang bertaqwa...
bila kau lihat dunia ini ada hidup dan matinya...
Dia lebih maha mengetahui dan maha pemelihara...



Tuesday, October 25, 2011

kepada sweet couple yang sweeeeeeeeeeeetttt gitu.... =)

assalamualaikum...
sobahalkhair...!! ohio..!! morning...!!!
alhamdulillah, pagi2 ni dah solat subuh belom????
hehehe...dah sarapan?
welcome to blog bersawang..
blog yang jarang berudpdate dan sentiasa  berhabuk... hahaha
pagi ni punya cerita, aku terjumpa artikel pasal zina...
ha...ye, pasal zina.. moga yang baca ni, sekiranya ade terdetik dalam hati mahu menghampiri zina.. yup, menghampiri zina... nekadlah dalam diri anda supaya berusaha tuk jauhkan diri dari pada perbuatan yng menghampiri zina...
sebenarnya difikirkan semula, zina adalah perbuatan keji dan berdosa...
mampu membuat seseorang  berbalah dengan orang yang lain.. may be berebut mak we?? or.... mak we main kayu tiga..
segala kemungkinan boleh berlaku jika terjadinya zina...
anak luar nikah, pembuangan bayi...
semua tu x mustahil dan berlaku, terkadang harinya kita beristighfar...
astaghfirullahalazim...
moga diri kita yang kita sayang, dan insan lain yang kita x terjerumus dalam perbuatan yang hina ni....
tambahan lagi... MENGHAMPIRI perbuatan zina juga adalah berdosa!!
sebab???
apa yang kita lakukan cenderung kepada zina...
contoh??
antara contoh yang boleh bagi.. mungkin x semua...
1. pegang2 tangan
2. berdua duan lelaki and perempuan
3. sms manja dan mengedik
4. berkasih2 dalam fb... 


dan bnyak lagi sebenarnya...


entri pagi ni bukan tuk diri sendiri je.. tapi tuk insan yang aku sayang....
keluarga yang aku sayang...
guru2 yang aku kasihi...
sahabat2 yang aku rindui...
anak2 murid yang aku cuba tatang jiwa dan hatinya..
yang aku kasih dan cintanya...dan hanyalah perasaan ini kerana Allah hendaklah jua dikekalkan.. amin...


so, tuk student ustaz... baca artikel ni ye....





Rasulullah S.A.W telah melarang lelaki dan wanita yang bukan mahram (dihalalkan nikah antara keduanya) daripada berkhalwat (berdua-duaan di tempat yang boleh dikategorikan sebagai terhindar daripada halangan untuk melakukan maksiat yang berlaku antara lelaki dan wanita). Larangan yang dikemukakan oleh Rasulullah S.A.W  dalam hadithnya ini yang menggunakan lafaz nahi (tegahan) membawa maksud pengharaman perbuatan berdua-duaan yang dimaksudkan tersebut. Berikut merupakan hadith-hadith yang menggambarkan pengharaman tersebut:
1.Sabda Rasulullah S.A.W yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas bermaksud: Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat makan janganlah berkhalwat dengan wanita yang tidak ditemani oleh muhramnya (lelaki yang haram dinikahinya).
2.Sabda Rasulullah S.A.W yang diriwayatkan oleh Bukhari: Janganlah sesiapa dikalangan kamu (lelaki) berkhalwat dengan wanita yang bukan muhram antara keduanya melainkan sekiranya wanita tersebut ditemani oleh mahramnya.





وَلاَ تَقْرَبُواْ الزِّنَى إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاء سَبِيلاً
"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk."
(Surah Al-Isra' 17: Ayat Ke 32)

Arahan untuk tidak membenarkan lelaki dan wanita daripada berdua-duaan dalam erti kata khalwat di atas bukanlah kerana buruk sangka terhadap kedua-dua mereka tetapi ia bertujuan untuk memelihara mereka daripada terjebak kepada perkara-perkara yang termasuk dalam larangan-larangan Allah yang lebih berat seperti bercumbu-cumbuan, berpeluk-pelukan malahan sehingga ke peringkat zina.
Ini adalah disebabkan ketika mereka berdua-duaan, syaitan akan menjadi orang tengah yang bertanggungjawab untuk membisikkan tindakan-tindakan maksiat seterusnya yang perlu dilakukan oleh mereka berdua sepertimana yang dijelaskan oleh Rasulullah S.A.W dalam hadithnya yang bermaksud: Jauhilah kamu daripada berkhalwat dengan wanita (yang bukan muhram kamu). Demi Allah yang jiwaku berada dalam genggamanNya, tidaklah seseorang lelaki berkhalwat dengan seorang wanita melainkan syaitan akan mendatangi mereka berdua. Rasulullah saw telah bersabda yang maksudnya: “Mana-mana lelaki tidak akan berdua-duaan (berkhalwat) dengan perempuan, melainkan pasti syaitan akan menjadi yang ketiga”. (Riwayat At-Tirmidzi)
Wanita adalah dilarang berkhalwat dengan lelaki yang bukan muhrimnya di mana berkhalwat tidak semestinya berlaku di dalam rumah sahaja tetapi ia juga boleh berlaku di tempat-tempat yang sunyi tanpa dihadiri atau dilihat oleh orang ramai seperti di taman, tasik, pejabat dan sebagainya. Perlu diingat syaitan merupakan makhluk yang bijak (menghasut). Selagi ada kesempatan yang terluang, ia akan menggoda manusia untuk melakukan perbuatan yang terkutuk.
Oleh itu kita hendaklah sentiasa berwaspada. Jangan sekali-kali menghampiri pintu yang menghumban ke neraka seperti melakukan khalwat yang akhirnya menjebakkan diri kepada zina dan sebagainya.



alhamdulillah... tu saje entri tuk pagi ni... siapa yang bace, terima kasih bnyak2 ye... siapa yang rasa tak suka.. shuuhhhhh!!! gi main jauh2.... jangan kacau hidop aku...ok??? hehehe.. minta maaflah jika ada salah silap ye... aku ni manusia terkadang ade dosa yang tanpa sedar aku lakukan.. 
wailalliqa'

p/s : pagi2 dah makan mee rebus.. =___= teringat budk snyum, masa raya umah aku, makan mee rebus x abis, pastu muntah... hihi.. 

=( vs =)

assalamualaikum...
welcome to blog bersawang!!
blog yang jarang berupdate dan sering berhabuk.. harini entri pasal monolog dalaman yang sengaja aku buat suka2.. dalam masa yang sama berfikir, hurm... mcam ni ke golongan yang =( berfikir???? atau mungkin.. tidak??? minta maaflah jika tersilap ye... dan juga.... dalam masa yang sama, nak menegur, mungkin bagi aku ni cara halus... mungkin.. menegur student2 aku yang free hair ni.. 
terlampau bnyak yang free hair smpai aku pun fening kepala... moga2 berubahlah ye.. ustaz kat sini insyaAllah sentiasa berdoa... kita sama2 manusia kan? jadinya, berusahalah mengingati antara satu sama lain... insyaAllah.. kalau bab aurat, contohilah adik kecik ni... kecik2 semangat pakai tudung.... yang kita??? ( x termasuk aku ye... heee....) fikir2 kan lah... 
opppss.... minta maaflah ye... gmbar budak chummel ni terjelir pulak lidahnya... bukan nak mengejek ye...jgan salah faham... hihi =)
so : monolog berbunyi...:~
=( "beragak sikit ye.. jangan nak kata yang x bertdung ni semua jahat...!
diorang ni manusia jugak.. ade jugak yang buat baik, ade jugak yang buat jahat...
yang pakai tudung pun, apa kurangnya.. sama je.. buat dosa...!"

=) "ha ah.. memang beragak pun.. x pakai tudung = langgar perintah Allah"

=( "pakai tudung tapi buat dosa jugak?? apa kes?"

=) "yang pakai tudung tu sama ada pakai tudung x ikut syara' dan hatinya tiada keikhlasan dalam islam atau pakai tudung ikut syara' namun hatinya masih lagi ingin berbuat dosa"

=( "ooohh.. kalau camtu, sama je lah kan??"

=) "eh...x lah... yang memakai tudng dengn auratnya terjaga akan sedaya upaya menjaga hati dan perbuatannya supaya sama dengan apa yang dipamerkan dengn pemakaiannya... tambahan pula, Allah suka pada hmbaNya yang tidak putus asa dalam beribdat padaNYa dan sering yakin pada Allah..."
"manusia, jika ingin berubah perlu nekad membuat perubahan, baru Allah tolong..."
"jika hati tidak ingin berubah, maka, tidak berubahlah diri seseorang"

=( ........................................................... (speechless)

=)........................................(~^____^~)


Friday, October 21, 2011

GigiH berLatiH..

assalamualaikum...
welcome to blog bersawang...
blog yang jarang berupdate dan sentiasa dihurung labah2...
ha ah... ye ar tu... ><"
harini, alkisah berkenaan dengan persediaan untuk persembahan majlis anugerah cemerlang sar al qalam yang akan diadakan pada 12 nov 2011...
nak citer pulak pasal 12 nov ni..kawan aku, ain omar, bernikah pulak..
dah tu, majlis walimatul urusnya hari sabtu tu...
adui..aduii...dan adduuuiiii... camner ni.. heeeee...
yang tu, pikir kemudianlah.. haha.. 
insyaAllah ade penyelesaiannya... 
jngan mudah mengalah dengn masalah!!
ganbatte!!


makin hitung hari, makin dekat dengan tarikh persembahan...
aku bukanlah tulang belakang dalam persembhan ni.. tapi, nak citer lah jugak sebab nye aku tolong cikit  je.. x bnyak pun, sebab bz wat kad kemajuan..
hurm.. ade dua persembahan... 
yang pertama dari tahap satu, pelajar tahun satu.. kawaaaiii!! comeell!!!
hahaha...
yang kedua pulak dari tahap dua.. pelajar tahun lima dan enam...
dan..... of coz lah...!! dorang x chummeell pon....
(amik kau!)
hahahaha




pelajar tahun satu, buat persembahan nasyid bahasa arab...
nasyid tu pasal lawatan ke zoo..
adelah pulak gajah,monyet, dan haiwan yang biasa ade kat zoo...
ha... siap ade gaya lagi... 
sape kepala yang duk gigih nak wat persembahan ni???
ha... ustazah nasuha namanya....
macam2 lah gaya yang disuruhnya pelajar2 tahun 1 ni buat...
aku?? adelah tolong sikit2... hehehe
budak2 tahun satu ni chummel sangat buat gaya persembahan... 
ingt pulak masa kecik2 dulu...
senang je budak2 tahun 1 ni berlatih... tunjuk kejap je dah boleh dapat dan ikut gaya yang kitorang ajar... 




ha.. nilah muka2 tahun 1 nye... chummel kan??? hahaha... lagi gambar ade di bawah... =)




ha.... nilah ustazahnya.... gigih dan bersemangat tuk jadikan persembahan ni terbaik.. hehehe








budak2... kalau dah ade depan camera.. macam2 lah jadinya.. haha












ha ah kan... budak2... mcam2 lah pose dia bagi... haha






oh ye.. yang pelajar tahap dua pulak...
ade pentomin... ha... yang pentomin ni terbahagi kepada dua...
satu group lelaki dan satu group perempuan...
citer dia psal konflik diri seorang pelajar akan kesalahan yang dia buat...
dah tu adelah pulak suara gelak tawa mengilai tah mana2 datang tuk buat pentomin lagi menarik...
ramai yang masuk pentomin ni.. sape je eh?? hurm...
x ingt sangt lah.... yang ingat... 
fakhri, adib,aniq, adam,muhammad,mazlan, harith, firdaus, burhan,akmal,azeem,izzudin, adui.... lupa... maaf lah ye... ustaz lupa.. kui3x..
yang pelajat perempuan... yang terlibat... hurm...
ameisha,farzana,azra,zainab,nasuha,syahirah,adawiyah,aini,faqihah,hurm....
sape agi eh?? hurm... ha... fatimah,izzati, hahaha.. x ingat dah...
jalan cerita, skrip dan pementasan semua dri director ahmad nisfu..
eh... silap... ahmad nisfu tu director bujang lapok...
hahaha...
yang ni namanya ustaz azhar... ha....ustaz ni lah yang gigih buat pementasan pentomin ni..
aku??? hehehe.... cuma back up bahagian suara latar pencerita je...
macammana nak lontarkan suara.. mcamna nak hayati skrip yang ada...
senang je nak buat.... bukan susah pun..
kadang2 yang jadi pemegang watak dan pencerita ni, susah pulak nak feeling2 nada suara mengikut skrip..
haish... kene lah pulak jadi koje aku mengulang skrip yang sama, supaya apa yang disampaikan nampak keberhasilannya..
xkan lah nak buat kalau skrip tu bunyiknya cam marah, xkan nak buat menangis.. heeeeee...
mcam2lah budak2 ni.. tapi if i'm keep the good work, InsyaAllah, budak2 ni boleh buat punya... hehehe
ok.. pasni, mana2 yang ade skrip tu, feeling2 lah depan cermin ye...
agak2 x leh nak wat, meh sini aku tunjukkan, ekspresi wajah dan penhayatan yang sebenar dalam lakonan...
(bukan main lagi...! ^__^)
ok, ade gambar ye kat bwah ni.. 




ok, ni antara wajah2 pelakon handalan bersama tuan director, iaitu, ustaz azhar.... ade ke muka pelakon handalan??? haha






para pelakon x berapa handal dengan pembantu tuan director (baju biru) yang dah tentu kehandalannya dalam bidang lakonan.. hahaha (pergh... perasan)


barisan pelakon wanita handalan.... apa yang anda perasan dibelakng mereka???
ayok.. x tahu... hahahaha




sronok sangat bergambar sampai tuan director kat belakang tu pun jeling...
bilalah nak start wat training dak2 ni... heheheh





wokeh!!! 
tu sahaja tuk harini...
moga2 apa yang kami usahakan berhasil insyaAllah...
jngan malas2 training ye... hehehe
kalau x, anda akan disingkirkan dari menyertai persembahan ni..
moga masing2 semua memberikan yang terbaik..
persembahan ni, jika dilihat dengan mata hati, ade pengajarannya...
bagi yang melihat dengan mata dunia, persembahan ni cuma membazir masa...
TAPI...
bagi yang melihat dan menonton dengan mata hati dan ilmu,
pasti akan merasa kesannya.. 
okerh!! terima kasih bagi yang sudi membaca entri kali ni...
kepada yang x suka...
shhhuuhhh3x!!
gi men jauh2!! wat semak je kat sini..
ehehehe
minta maaf ye jika ade tersalah bahasa.... =)
lagi satu.. minta maaf ye kepada student yang gambar xde dan namanya pulak xde... minta maaf lah ye.. sangat2 tidak ingat.. apakan daya ustaz korang ni manusia jgak.. bukan memory card.. harap maklum.. hihihi...
ok.. assalamualaikum... wailalliqa"...




p/s : tanda bintang senyum tuk budak snyum yang selalu buat aku tersenyum...

Thursday, October 20, 2011

selepas exam?

Assalamualaikum.... 
welcome to blog bersawang..
blog yang jarang berupdate dan sentiasa terbiar...
ahai.... sian kau blog... 
ok, kisah harini pasal apa je aku buat lepas budak2 ni habis exam....


biasanya selepas exam, dah tentulah aku sibuk dengan tanda kertas, key in markah.. kadang macam x berabis pulak keje aku ni....
tapi x pe, keje tetap keje... lillahitaala kene selalu amalkan...
kalau x.. alahai, sayang nye... keje aku satu pun x dapat pahala nanti...
jadinya, masa rehat, aku pun makan lah sama2 dengan student2 aku ni...
masing2 bawak bekal dari rumah..
yang rajin bawak bekal cuma aku dengan aliff jeh... yang lain??? 
xkan nak bersruh ari2 kot??? bawak makanan sikit2 pun xpe...
janji masing2 sama2 merasa, sama2 makan...
seronok sangat makan sama2 ni... rasa cam time skolah rendah dulu2..
bawak bekal, kongsi ngn kawan2...
dalam diam, rindu sebenarnya time skolah rendah dulu2...
untuk kali ni.. xpelah, cuba pengalaman baru pulak ye...
hehe...
makan dengan student...!!
kenangan manis InsyaAllah....
oh ye.. yang biasa join makan ni.. aliff, afiq,adib, fakhri, aniq ,akmal, hafiy, lagi sape eh?? hurm... mintak maaf lah ye kalau lupa and xde gmbar dalam entri ni... hehehe
so, gambar2 ade bawah ni ye... ^___^




aku suka makan... sape yang kenal aku, faham2 lah ye... hehehe 
sebelah tu afiq... nyummmy... 




ha... yang tengah pandang sini tu aliff... rajin bawak bekal... tengkiu alif... =)
yng x pakai songkok tu fakhri.... tau makan je... =P
hahaha.. yang ujung tu adib.. time ni tgh perang dingin ngn dia... haha



jom makan.... ^___^
makan sorang rasa sunyi... makan ramai2 rasa meriahnya.... 




thats all for today...
if wanna read my entry, ur most welcome...
if not... please... boleh blah... haha
minta maaf sekiranya terkasar bahasa ye... 
=)
oh ye... pasni insyaAllah wat entri pasal persediaan majlis anugerah cemerlang...
aku kene tolong 2 orang ustaz dan ustazah ni buat persediaan tuk persembahan...
ha ah.. lagi satu.. x lama lagi ade sehari di buai bayu...
pogram tuk tahun 6....
tunggu gmbar dan entrinya ye...
yang x mau tunggu dan x kuasa nak baca... shuuuuhhh 3x..!!
gi men jauh2.. jgn kacau aku ye...
okey! 
wailaliqa'... assalamualaikum...


p/s : still concern ngn budak snyum time ni, walaupun kcik ati ngn dia.. ahai..!! hati oooo hati...

Wednesday, October 12, 2011

~isnin,selasa,rabu~

assalamualaikum....


isnin, 10 oktober 2011
kegagalan mereka buat aku sedih..
kepayahan mereka buat aku kecewa....
masih mengharapkan budak senyum datang menceriakan hati aku...
namun,hampa...






selasa, 11 oktober 2011
lebih lagi kesedihan dan kekecewaan aku hadapi...
semalamnya kecewa dengan kegagalan mereka...
hari ini, berhadapan dengan sengketa manusia...
dimarahi... carut pula bertmbah... di maki... semakin bertmbah duka...
masih lagi mengharap datang budak senyum...
yang menjadi sebahagian dalam hidup aku....
namun masih hampa....
aku inginkan masa kualiti untuk kami berdua...
cari aku...
perhati isi hatiku...
selongkar kedukaan aku....
tanya apa kisah sepiku....
namun.... hampa dan kecewa aku bertambah...
x nampak sebiru harini pada kelakuannya....






hari ini... 
rabu...12 oktober 2011...
duka, kecewa ada surutnya sedikit...


yang tinggal hanya budak senyum...
mmpukah beri aku keceriaan??
hidup senyumku ada dia...
indah jalanku ada dia...
sampai sekrang masih lagi aku menunggu...
datanglah cari aku...






Sunday, October 9, 2011

~Ayam Punya Perasaan~

assalamulaikum....
apa khbar semua??? sihat???
hehehe..
welcome to blog bersawang...
blog yang jarang berupdate kerana ownernye kurang idea....
ok.. hari ni citer pasal ayam... ayam??? why ayam?? xde citer lain ke??? 
hahaha.. ilek lu... kita slow2 citer k... 
rasa2 xnak baca, boleh blah.. kalau yang sudi... alhamdulillah...
terima kasih ye.. =)


ok.. tengok gambar ni dulu dan video ye... ade beza ke tidak???







ok.... atas video pasal binatang tanam anak..
dan gambar bawah pasal binatang buang anak....
sekarang gambar ni pulak...



he eh.... gambar ayam??? pe jadah gmbar ayam ni wat kat entri aku??? 
hurm... 

sabda Rasulullah,
"mencintai dunia adalah pokok daripada segala kesalahan"
(riwayat Ibnu Abu Dunya dan Baihaki)

sabda rasulullah yang bermaksud,
"sesungghnya dunia ini adalah manis dan hijau dan sesngguhnya
Allah menjadikan kamu sebagai khalifah (penghuni) disitu, maka akan diperiksa bagaimana kamu semua beramal"
(riwayat Tarmizi dan Ibnu Majah)

dunia....
suatu pentas, yang kita x dapat duga skripnya...
pentas yang buat manusia alpa dengn KhalikNya...
pentas yang buat manusia mulia disisNya..
kenapa aku letak sifat alpa yang pertama dan mulia kedua??
sbab, akhir zaman manusia serupa dalam video dan gmbar kat atas....
dan...
apa kisah ayam tu???
rasanya lagi nak tau pasal ayam dari kisah gmbar tu...
gmbar tu memang dah lama.. tapi... 
sapa yang tengok gambar tu pasti ada kesannya yang dalam...
lantas terfikir, kenapa ada sanggup buat macam ni??? kenapa???
mesti terfikir macam tu kan??
apalah dosa bayi yang baru lahir tu???
jika Allah beri kelebihan bayi yang kecil boleh bercakap..
masa mak or bapak dia nak buang budak tu...
"buanglah aku, neraka tempatmu ibu..."
"buanglah aku ayah, binasa hidupmu.."
tiap kali tenok tv or baca surat khabar, ramai yang geleng kepala...
tiba2 pulak pening sebab terbaca ragam mansia sekrang...

ok!!
berbalik kepada~

jeng2x!!!
ni lah ayam aku....
ayam ni agak gila skit.. sebab... dah 4 bulan dia mengeram tanpa telur...
ayam aku ni suka bertelur sepah2... dah buatkan tempat pun x mau jugak..
jadi skarang telur dia dah pecah....
sampai sekrang masih lagi mengeram...
nak jadikan citer..
aku terfikir... ayam aku ni..
terlmpau nak kan anak dia.. sampaikan telur pecah puun dia still mengeram...
kadang2 ayam ni bangun... tengok bawah kaki dia. telur xde...
tengok muka ayam ni.. macam dia x leh nak terima knyataan yang telur dia habis pecah...
(hammmbbboiihh, leh pulak tahu ayam tu punya feel)
hurm.. tapi dah nama pun binatang kan???
yang peliknya... 
manusia yang Allah bagi anugerah cahaya mata, tapi senang2 je dia buang anak tu...
salah dia boleh pulak dia bagi kat anak dia...
dah sedap berzina, dpat anak buang..
apa lah agaknya diorang yang buang anak ni fikir???
takut orang lain tahu?
takut parent tahu?
marahkan pak we??
marah diri sendiri?
x nak anak besar nanti jadi cam dia??
sedarlah.... nyawa bukan mainan.. 
nak beranak ni pun bertarung nyawa.. 
bak kata orang tua menyambung nyawa..
manusia, bila bertindak luar dari batasan diri... ini lah jadinya...

aku takut sangat...
takut insan yang aku kenal. aku sayang will end up like this..
nauzubillah..
minta Allah lindungi, hindarkan...
family and student aku dri perbuatan terkutuk macamni...
to all my student...
berhati2 lah antara lelaki dan perempuan...
adui... risaunya akan kemungkinan bakal terjadi....
moga Allah sentiasa beri kesedaran...
moga digerakkan hati dari pergi kejalan murka...


ok.. masa raya aritu... student aku suka mengusik ayam ni..
haha
adib, afiq, fakhri,azim,adhwa,muiz dan furqan... 
bukan main lagi diorang mengusik ayam ni..
heheh
ok, sayang lebih kat adib, afiq dan fakhri... (~^^~)


ok, tu saje tuk arini....
moga bermanfaat hendaknya..
jika tidak bermanfaat, maafkan lah aku yang masih kurang ilmunya...
kalau ade tersilap kata.. maafkan ye..
kalau yang suka baca, syukran jazilan.
jazakallahukhairan kasira...
kalau yang x suka bca...
B.O.L.E.H.B.L.A.H!!
hehehe


p/s : budak senyum takut ayam ni... abang dia takut kucing.. =p