Monday, February 6, 2012

wow..!!! gilleer kentang..!!

Assalamualaikum...
welcome to blog bersawang.. 
blog yang jarang berupdate dan sentiasa bersawang... =)
biarpun blog ni x sehensem abang Ben...
biarpun blog ni x secantik fatin liyana...
tapi.. blog aku ada sawang.. blog korang?
ada? xde? kalau xde...shhh....
baca je snyap2 entri kali ni.. hehe


harini alkisah blog bersawang.. nak kongsi cerita masa aku pergi ekspo karangkraf di shah alam..
paginya aku bergerak, sesudah subuh menjejakkan kaki di ktm nilai..
berhenti pula di kl sentral untuk tukar ktm terus ke arah gombak...
hurm.. arah gombak ye shah alam tu? ntah.. =_=
nak mendidik hati yang sentiasa bersulam dunia ni..
tergeraklah diri aku membantu sepasang buta yang nak turun di pantai dalam.
"pakcik dan mak cik nak kemana?" aku bertanya.
"pantai dalam nak...." pak cik menjawab.
"oh...pantai dalam tu, rumah mana pak cik nak pergi..?" tanya aku lagi, bajet kononnya aku tahu jalan kat situ..
"nak pegi ke blok B...rumah pangsa.." jawab mak cik buta tu..
"oh...saya tak tahu  lah mak cik.. saya pun kali pertama sampai sini..."
sambil senyum biarpun suami isteri yg buta tu x nampak senyuman aku yang mencairkan...
"lah...dah tu..kamu nak kemana?" curiosity mak cik bertambah.
"s.alam.." jawab aku sambil tersengih kambing..
"dah tu.. kenapa turun??" pak cik bertanya...
"saya... kesian tengok mak cik ngn pak cik..xde sape nak tolong..."
siyes, masa pak cik tu kat pantai dalam, xde sorang pun dari gerabak yang sama yang turun kat stesen tu.. xkan aku nak biarkan pak cik ngan mak cik tu..?
"xpe2... kamu pergi semula ke stesen ye.. biar pak cik tanya orang kat sini.."
pak cik tu berkata begitu...
aku pun... minta maaf kat pak cik tu, sebab x mampu hantar dia sampai ke tempat dia tuju.. T__T
seriously... hati ni rasa kecewa sangat sebab x mampu tolong pak cik tu..
pak cik, mak cik...be safe ok? saya doakan Allah permudahkan perjalanan pak cik dan mak cik... maafkan saya...
saya risau....


aku pun naik train seterusnya.. dan sampai ke s.alam..
tengok2 dah ada yang tunggu lama..hehe
sian korang jadi pak pacak, lamanya bukan main.. tunggu dari pukul 10 pgi lagi..
aku sampai? pukul 11 pagi.. hehe..aku ada excused ye.. hehe..
yang paling last... amin. bangun tidoq pukul 10.30...
lagi smart...! haha
so, team yang pergi ke exspo karang kraf hari itu..
aku, dinie,dayat,amin,pian, rodhi dan wan tos..


so, perjalanan ke ekspo mengambil masa yang lama untuk mencari parking..
argh...~~ rasa nak buat triple parking je kat situ..
berderet-deret kereta pelbagai brand dan saiz ada kat situ..
last2... parking jauh sikit.. biar exercise sikit..
haha..
ok,macam2 ada kat ekspo tu.. buku murah.. novel2 yang dijual dengan harga runtuh... dan.. ayam golek yang tergolek2 di booth makanan...
nyummmy.. sedapnya..
tapi perut x mengizinkan sebab perlu diisi dengan jamuan kenduri di rumah kawan kat area s.alam...
puas berjalan2...
kami pun singgah solat di masjid negeri dan kebetulan malamnya disitu ada ceramah ustaz azhar idrus...
i like 3x...~! 


 suasana kt karangkraf... sesak dan ramai.. =)

 bergambar sakan... =P

rodhi x mau bergambar.. so, kena amik gambar ye.. hehe


singgah dirumah kawan, fatin namanya...
setelah bersalaman dengan ayah nya, 
tanpa segan silu, kami bertujuh pun membaham lauk pauk yang ada.. hehe
sempena berpindah ke rumah baru... kenduri doa selamat pun diadakan..
supaya tenteram dan selamat penghuni rumah itu dengan doa dan harapan yang dipanjatkan kepada Allah..
Subhanallah.. rumah fatin amatlah cantik cam dia jugak.. 
punyalah besar rumahnya.. 
Alhamdulillah, rezeki Allah beri pada hambaNya yang berusaha..
**simpan impian nak umah gitteeeww jugak.. hehe..
tengkiu mengkiu fatin sebab sudi jemput kitorang eh.. ^_^


 dah ada kat rumah fatin.. membaham udang goreng yang sangat sedap.. nyummy...

 dinie berromantika dengan bunga.. terkenangkan dating kali pertama.. hehehe

 kami keluarga bahagia.. eh..silap.. kami sahabat selamanya.. ^__^

 jalan2 kat shopping complex di TTDI s,alam...

 know what? at this moment, i'm remembering the way you smile , budak senyum.. in instant, i'm wondered if i can smile again with out you..

i do love cool blog...

sampai rumah sangat lah penat.. kaki terasa kejang sebab asyik berjalan seharian...
moral of the story : rawatlah hati dengan perbuatan yang mendatangkan kebaikan.. jika egonya kita pada Illahi dan insani.. rendahkanlah dengan membantu yang kurang upaya... akan terasa diri yang lemah dihadapan Allah.
one more thing.. jangan bangun lambat..!!
haha..
maaf sebab panjang sangat entri kali ni.. dan of coz sekarang ni koran tengah pening2 lalat, sebab membaca entri yang merapu ni kan? 
haha.. segala typo yang berlaku amat dikesali.. maaf3x...!!!


p/s: bertambah penat bila balik pada masa tu, check inbox, dan tiada jawapan dari budak senyum... runtuh rasa nya hati pada masa tu...
kuat...kuat..dan terus kuat wahai hati... T_T


jika sudi, klik sini..(petronas wat raya cina.. hehe) =)

5 comments:

Ayuni said...

makin cantik blog nie!

Hakimy Zamri said...

hahaha..wahh bestnya..kentang gilerrr :D

ridzuan sujari said...

ayuni : tengkiu.. hehe

kimy :bukan kentang giller..
tapi..
gillerrr kentang..!!!
(maknanya best sesangat.) hehe

Penjual Reflesia™ said...

kene bersabar kalau naek ktm.. lambat.. hukhuk

ridzuan sujari said...

ha ah.. tu lah.. belum lgi kalau ada bangla2 yang berbau.. =__=