Monday, February 11, 2013

i KILLED u BROGA!!

Assalamualaikum....
welcome to blog bersawang...
blog yang jarang berupdate dan sentiasa bersawang...
mari sama2 kita bersihkan sawang2 yang ada kat blog ni ye...
oh ye...jangan lupa bawak team untuk membersihkan sawang2 yang melekat dalam blog ni..
agak2 malas sangat, upah je sorang singgit kat bangla2 yang berlambakan kat kl tu...
> motif tiba2 masuk bangla? <
hahahahhaha...
nikmati segalanya dengan SAMSENG GALAXY TEXT BOOK...
pasti awesome dengan screen dalam bentuk HD...
>cukuplah merapu<

Alhamdulillah...selesai program kelab sahabat masjid kuarters klia..
yang mana program tu buat di bukit broga dan sg tekala..
tarikhnya, 10 februari 2013, bersamaan dengan hari ahad..
pergi ke bukit broga masa tu pada jam 4.30 pg rasanya..
dan sampai2 dah jam 5.30 pagi.. dah hampir pada waktu subuh..so, kami pun solat subuh dulu..
x kan lah nak daki terus bukit broga tu tanpa solat dulu...kan..? gila kau..?

rasa aman dan bahagia...pertama kali solat dalam keadaan begini....ukhwah tu..ukhwah...=)

so, pendakian bermula...
dengan fasi dari USIM yang sangat sporting...salute korang..
suasana gelap, bertemankan lampu suluh je masa tu...
memang ramai yang start medaki untuk sampai ke puncak bukit broga..
and dalam team tu...i'm the last one yang sampai..
oh my...shame on me...^__^
hahaha..never mind...i'm truly low on stamina..
no wonder its hard to me...
back on 5 year...its seems nothing for me...but now...
Allahurabbi..berapa kali dah aku tecungap....berenti amek nafas....lepas lelah....
dup..dap...dup...dap....dup...dap....laju gila kot dadaku berombak rindu..(kalut3x...)
aku sangat jeles dengan stamina diorang yang lain ni....ish...seriously cemburu..!
haha..but for me..walaupun perjalanan aku mengambil masa 1 jam setngah... aku tetap sampai di 2nd puncak bukit broga...
ada satu lagi puncak..but...xpe...lain kali je lah aku pergi..teeehheeee....=3

waktu pagi - belum sampai puncak - penat sangat..!! - tercungap - mata pelik sebab flash -
kesah pulak aku.!

the important thing here is...!!!! aku menikmati apa yang aku buat...
semasa mendaki...sempat aku bermuhasabah diri...kenal balik siapa aku..
sampai di puncak...segala puji bagi Allah S.W.T aku mengucapkan syukurku yang teramat...
rasa puas untuk aku sampai diatas sana... i killed u broga...i killed you..!!
i killed you once...and maybe twice for the time will come...muahahahahahha
but before that..memang kena bersenam dulu ah..hahaha..kalau x pancit aku diwatnya...

keindahan waktu pagi di bukit broga..time ni belum sampai puncak lagi..hehehe

the view on the top...was sooooo awesome...Subhanallah....
untuk melihat sesuatu yang indah dari ciptaanNya...memang membuka mata hati sesiapa pun yang menghayati nilai diri seorang hamba..
kat atas bukit ramai sangat orang..kalau bukak bisnes kedai burger atas sana pun buleh laku.
dipuncak tu juga, kami pun ramai2 ambil gambar dengan fasi2 dan adik2 yang join aktiviti tu...
dan ramai diantara adik2 ni ex student aku dulu...so, dah memang mesra lah diantara kami...
oh..kat atas tu pulak tiba2 ade sesuatu jadi kat seluar aku...so terpaksa cover dengan kain pelekat...
ha..memang oppa kampung style la aku diwatnya...

saya x pandai bergambar sebenarnya, kalau pandai, lama dah jadi supermodel >super duper extra hard vomit<

 sebahagian fasi dan peserta... time aku belum sampai lagi..credit to zul 

 stylo tetap stylo...kalau x, apa guna penat2 mendaki..kan..? haha

posing kasi habis..x tahu pulak bila nak mendaki lagi..kan..?

hilang penat lelah kat atas bukit, sampai lah masa tuk turun bukit plak..hehehe
pergh...turun memang mencabar jugak...memang pancit aku dibuatnya...
sampai satu cerun tinggi ni..aku amik risiko sliding guna kasut aku....
kasut aku ni memang dari form 3 lagi aku pakai..masa tu jadi pengawas kat kkb..so, stahun je jadi pengawas...kasut tu masih elok dan ada lagi sampai sekarang...
apa lagi..aku pun lanyak ah kasut tu...
bila turun dengan cara sliding kat cerun seriously sangat laju...
aku risau x leh nak berhenti je bila turun...
ada ex student tu pun dah terlajak masuk semak...hahah..buat gila betul korang..
blakang aku ada 3 orang...so...aku terpaksa stop kat satu bahagian memandang kan cerun tu makin jauh dan risiko untuk berguling cam steam roll amat tinggi..
so..3 orang blakang aku pun turun sekali jalan..pergh...seb baik leh tahan yang 3 orang ni..
aku x nak lah jadi apa2 yang buruk...sebab bila turun tu pun aku x dapat nak control pergerakan aku..

 kasut dari form 3 masih lagi disimpan...form 3 dulu masa tahun 2005....samtkkb.. uish.rindu ooh..!

posing dik..posing..kasi stylo posing tu..muahaha

eh...aku cover seluar dengan kain pelekat kan..?
ahhhh...malu rasanya...merah muka aku...=__=
sampai je kat satu kawasan...ada orang ambil gambar..aku lalu depan diorang..
tanpa segan silu aku pun cakap..""tumpang lalu ye..nak ke sawah ni....""
hahahahahaha...gelak semua orang masa tu...hahahah..
xpe lah kan..apa2 hal pun aku meceriakan hari diorang...

model kain pelekat....kau ade..? x de kan..? x yah bising..gi main congkak jauh2..hehehe

sampailah di kaki bukit dengan selamatnya bersama mereka2 ni yang awesome...
kami berkumpul dan menceritakan serba sedikit pengalaman kami..
so..aku pun nak juga kongsikan dan aku diizinkan untuk bercakap...
mulanya aku mengingatkan diri sendiri dan mereka yang ada untuk sama2 bersyukur kepada Allah..
kita dikurniakan kesihatan dan kekuatan. malah mampu naik ke puncak bkit broga dengan selamatnya...
nak dibandingkan usaha dan tenaga yang digunakan dengan para mujahid dan mujahidah palestin, apa lah sangat nak dikira..
lebih jitu lagi usaha para mujahid dan mujahidah di Palestin..
yang berjuang mempertahankan Islam.
yang bermatian mempertahankan Palestin..
alangkah bagusnya usia muda kita ni digunakan kearah kebaikan..
mencari lemahnya dalam amalan dan mempertingkatkan diri kepada yang lebih baik..

sebenarnya jika kita menghambakan diri dalam perjalanan menuju puncak broga...
kesedaran itu datang dengan rasa payahnya kita mendaki.
setapak demi setapak, pendakian itu memberatkan.
namun bila berada dipuncak, jelas rasa syukur itu melimpah dalam kerendahan menjadi hamba..

saat mendaki bukit broga..salah satu cerun yang agak tinggi bila turun...

selesai dibukit broga, kitorang pun singgah lah kejap kat sg tekala...
mandi manda...sejukkan badan...menikmati keindahan alam...
cuci mata..? nauzubillah...kalau sengaja cuci tu, cepat2 istighfar, sebelum dibubuh clorox...muahahaha
ada bbq...budak2 enjoy bila mandi...aku..? aku pun enjoy perabis gak ah bila mandi..hahahah
rasa tenang bila dikelilingi hutan dan air...
nyaman rasa...
bila lapar, kitorang pun makan nasi lemak..makan pun berdulang..ha..awesome tak..?
hahaha..makan ngn budak2 usim..ada husaini, shafie, dan khairuzzaman...ade lagi sorang..uzair..tapi ex student ah...
makan atas pasir tepi sungai...bawah pokok..waktu tenghari..awesome..hahahah

 makan dalam talam..sangat best..mengeratkan ukhwah...masa ni aku gi ambil lagi nasi tambah..heheh

menikmati air sungai yang sejuk..=) menggigil weh..!!!

the end of the day..my hand badly injured....lengan belah kiri x buleh angkat untuk takbir...
kata sepupu aku.."demam otot tu..." ada ye demam otot..? macam-macamlah pulak, kan..?
setahu aku demam rindu adalah.....hahaha..upss.. terlebih sudah.
puncanya bila aku duduk termenung, but then terpandang ada akar pokok yang panjang.
memang semangat ingin mencuba aku membuak-buak dalam diri ni..
aku panjat, kemudian tenangkan badan sedikit dan aku menghayun laju badan aku..
alahai..x kuat sangat pun tangan aku ni nak menampung berat badan aku..
sudahnya aku tersentak sedikit dan otot lengan ni jadi terkejut...
dugaan2x... 
balik pulak, masa tu sangatlah terasa lapar...
gerai ada je berlambak depan mata..sayangnya duit pulak tak bawak...
ingat nak pegi situ untuk suka-suka je..takde niat nak belanjakan duit yang x seberapa ni..
Alhamdulillah..ada sorang ex student ni tanya...
"ustaz nak makan ape..?" aku ingatkan gurau-gurau. aku jawab ah.." nak ayam percik..yang tu..."
sambil muncungkan mulut kat gerai tu...ye lah..dah tangan  x boleh nak buat apa dah..hahaha
senyap-senyaplah dia pergi gerai tu, belikan untuk aku..
Alhamdulillah...Allah memang nak bantu aku ni..terima kasih Allah..
terima kasih yang sudi belanja.. x mahulah nak mention nama...segan pulak orang tu nanti...

dalam perjalanan balik pula, baru je 5 minit atas bas, dah padam mata masing...
yang sebelum ni kelopak mata duk melambai-lambai sungai tekala pun dah lelap diulit mimpi..
x rasa lama pun perjalanan tu...rasa sekejap je tidur...
dah sampai masjid...masa tu memang x larat sangat dah...
minta diri dengan ketua, terus cabut balik...kat rumah, bantai tidor puas2x..
Alhamdulillah...lengan belah kiri beransur pulih..
Syukur ya Allah..

pengalaman ke bukit broga sangat berharga...
menikmati permandangan ciptaan Allah, sangat membuka mata hati..Subhanallah..
awesome..! daebak..!! 
dapat kawan baru..merapatkan ukhwah..
dapat sakit lengan..hahahah..=)
insyaAllah semuanya akan memberi hikmah.

tu saje untuk entri kali ni...taip entri panjang2 pun, korang mampu baca ke..?
entah2 tengok gambar je..hahahahhahahah

ada gambar2 ni, sangat2 berterima kasih kepada sahabat usim  Zo-ey Zulkifliey
gambar yang anta ambil semua marvelous belaka..

p/s: rindu dengan budak senyum...study elok2...jadi anak soleh...=')

6 comments:

eiYrA said...

nice :)your pic..jap2 nak tanye zoey zulkifli tu my friends skola mahd.. bile kamu kenal die,,?? *mood:terkezut..

ridzuan sujari said...

haha...wan tahu...memang dia kawan eirra...baru je kenal haritu..tengok fb dia..eh..maahad sas...eirra ni...haha

Hakimy Zamri said...

fuyoh beest !!!!!

ridzuan sujari said...

haha...kimy...mai lah skali..kita pi sama satu hari nanti..hihi

Atiqah Hassan said...

model kain pelekat. pui

ridzuan sujari said...

hahaha...miss iqa, ko x jadi model kan..? duk diam2 ye...hahahahhaa